Пернишката Сурва - най-големият международен фестивал на маскарадните игри у нас и

...
Пернишката Сурва - най-големият международен фестивал на маскарадните игри у нас и
Коментари Харесай

Водната криза в Перник спря кукерите и „Сурва"

Пернишката " Сурва " - най-големият международен фестивал на маскарадните игри у нас и на Балканите, няма да се състои. Традиционният празник на кукери и сурвакари с 55-годишна история, който се организира в последния уикенд на януари, бе отмнен поради рецесията с водата в общината и прелюдия режим. Това е оповестил през днешния ден кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова ТВ, оповестява БГНЕС.

По-рано в Перник са пристигнали здравният министър Кирил Ананиев и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев са разговаряли с Владимиров. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че поради заплаха от болести фестивалът, който всяка последваща година притегля от ден на ден участници и посетители, би трябвало да бъде анулиран. На същото отзиви сиа били и от Районната здравна ревизия.

За анулацията на фестивала – към този момент са известени групите от чужбина, които трябваше да вземат участие в обилното събитие, което беше планувано за 24 - 26 януари. Засега ще се организира само достоверният обред, който съпътства " Сурва " в селата към Перник.

Първото издание на „ Сурва “ през 1966 година, под името „ Зимен карнавал “, е 800 участници - единствено групи от Пернишкия район. През 1985 година фестивалът става интернационален, а участниците са 2800, в това число две групи от Чехословакия и Унгария. Миналата година „ Сурва “ посрещна 7777 кукери, сурвакари и представители на други фолклорни маскарадни обичаи от цяла Бългрия, Европа, Азия и Африка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР